Skip to content

Nyitóoldal

 Aloha ia o’ka a pa’ulo
Szeretetben találkozva, eggyé válunk

Ez az oldal a polinéz szellemi kultúra (Huna) megismertetését tűzte ki célul.  A Huna ősi tudásának alkalmazása napjainkban nemcsak időszerű, de egyre sürgetőbb feladat is, ahogyan eltávolodtunk a saját természetességünktől, úgy egyre inkább elfelejtettük belső harmóniánkat és a rajta alapuló kapcsolataink ápolását is. A Huna szó jelentése: titkos, rejtett. A látszat mögötti lényeg. A láthatatlan, amely formálja a láthatót.

A polinéz gyógyítók, akiket Hawaiin kahunáknak, Tahitin tohunáknak, Új-Zélandon pedig tohungáknak neveznek, már évszázadokkal a kortárs nyugati pszichológia megszületése előtt szoros összefüggést fedeztek fel az egészséges belső és külső kapcsolatok, az érzelmek és a fizikai egészség között. Felfedezték, hogy a belső kapcsolatok megváltoztatása által befolyásolhatók a pszichofiziológiai tünetek, az energia szint, a teremtő erők hatékonysága és a boldogság szintje.

 Más kultúráktól elszigetelve, egyszerű és hatékony eszközöket fejlesztettek ki, melyekkel vissza lehet állítani az egyensúlyt a kapcsolatainkban, visszaállítani az élet értelmét, a jó közérzetet és egészséget.

A Polinéz Gyógyító Művészetek oktatása

A természetközelség, a vulkanikus szigetekre jellemző őselemek intenzív kölcsönhatása, az egészséges kapcsolatok ápolása (PONO), a közösség (OHANA) összetartó ereje, az életerő természetének megértése (MANA), a megfelelő, éltető légzés (HA) fontosságának felismerése, a tánc (HULA), mint történetteremtő/ sorsteremtő művészet gyakorlása, az áldás /ima (PULE), mint a mindennapi élet szerves része, az Ősök (AUMAKUA) jelenléte és fontos szerepe minden élő ember életében, a barátságos, szeretetteli együttlét a más élőlényekkel (ALOHA), mind ezek a hawaii kultúra örökségének gyöngyszemei, amelyek aktuálisak a mai kor embere számára is.

“Waiho wale kahiko” – Eljött a régi titkok feltárásának ideje

kahuna tudás évszázadokon keresztül csupán egy szűk kiválasztott réteg számára volt hozzáférhető. A kahuna jelölteket hosszú tesztelések és kihívások útján választották ki. A keresztény misszionáriusok megérkezésétől kezdve egészen az 1970-es évekig a kahunák tevékenysége tiltott volt és szigorúan bűntették.  A Huna ismeretek egy része csak az utóbbi 20-30 évben kerülhetett ismét napvilágra. A “tudás őrei” (mert ezt jelenti a kahuna szó) lassanként a nem bennszülött embereket is beavatták a Huna ismeretekbe. Ilyen emberektől származó, átadási vonal révén továbbadott tanításokat szeretnénk hozzáférhetővé tenni az erre nyitott emberek számára.

Az oktatási központunk célja, hogy hozzáférhetővé tegye azokat a polinéz – elsősorban hawaii művészeteket, amelyeket gyakorlati formában alkalmazni tudjuk fejlődésünk és öngyógyításunk érdekében.

 Célunk az élet minőségének emelése az etikai elvek, egészséges kapcsolatok és magas életerő segítségével.  

kapcsolat: info (kukac) huna.hu